Revitalisatie Rijswijks Lyceum 
1
 / 6
  info  

Revitalisatie Rijswijks Lyceum
Interieur, Onderwijs, Transformatie
2012, Rijswijk
Opdrachtgever: Stichting VO Haaglanden
Status: opgeleverd
Programma: entree, entreehal, conciergeloge, kantine incl. catering, kantoren (850 m2 netto).
Fotografie Stijn Brakkee
Het Rijswijks Lyceum is in 1960 ontworpen door het architectenbureau Lucas & Niemeijer. In de loop van de jaren is de heldere opzet van het modernistische gebouw vertroebeld door ad-hoc ingrepen waaronder het dichtzetten van de vide in de entreehal. De belangrijkste ingreep lag voor de hand: door deze vide in ere te herstellen zijn de ruimtelijkheid en het daglicht teruggebracht. De publieke ruimtes en de bijbehorende voorzieningen voor leerlingen zijn geclusterd in en rondom de vernieuwde entreehal.
De nieuwe entree en conciërgeloge zijn vormgegeven als een glazen paviljoen dat geïntegreerd is in de glazen vliesgevel. Boven het glazen volume zweeft een luifel met houten lamellen die de entree markeert en tegelijkertijd hinderlijke zoninstraling tegenhoudt.
De ingrepen zijn gedaan met respect voor het oorspronkelijke gebouw; daarnaast zijn er ook eigentijdse elementen toegevoegd in de vorm van speciaal ontworpen meubilair. Focal point is de rode zitbank die recht tegenover de entree staat. Verder is er een multifunctioneel ruimtebepalend meubel ontworpen dat aan de ene kant lockers bevat en aan de andere kant de vorm van een zitbank aanneemt. In het lockermeubel zijn verlichte vitrines opgenomen waarin door leerlingen vervaardigde objecten worden tentoongesteld.

  Publicatie in thema-uitgave van de BNI 'Ontwerpen voor onderwijs' (PDF) >
 
> Westvleugel Rijswijks Lyceum (project)
> Schoolplein Rijswijks Lyceum (project)
> Speciaal schoolmeubilair (project)
 
> De Kunst van het Weghalen (etalage)
 
qwer