Over ons

Het bureau
De Ontwerpwerkplaats is het samenwerkingsverband van meubelontwerper Gijs Niemeijer en architect Floor van Ditzhuyzen. Het bureau is in 1995 gestart met het ontwerpen én maken van meubels. Gaandeweg is het accent verschoven naar het ruimtelijk ontwerp, zowel interieur als exterieur. Dit levert een productieve wisselwerking op tussen het denken vanuit het object en de benadering van een ruimtelijk ontwerp.
Naast de ontwerpstudio herbergt ons pand een werkplaats waar prototypes van meubels en maquettes worden vervaardigd en waar ruimte is voor het experimenteren met materialen en technieken: vandaar de naam 'Ontwerpwerkplaats'. Wij hebben de kennis en ervaring in huis om een ruimtelijk ontwerp met gevoel voor materialisering en detail uit te werken, van stoel tot schoolplein.

Transformatie van het bestaande
De Ontwerpwerkplaats is sterk op de schaal van het interieur, van gebouw tot stad; wij werken aan de revitalisatie en transformatie van zowel bestaande gebouwen als publieke ruimtes. We kiezen bewust voor een schaal die wij als bureau van het begin tot het einde beheersen en waarin het hele proces samen met de opdrachtgever en geselecteerde adviseurs wordt doorlopen. De opdrachten variëren van de verbouw van particuliere woningen tot duurzame transformatie van schoolgebouwen.

Denken vanuit de gebruiker
Een goed ontwerp komt tot stand door de synergie tussen ontwerper en opdrachtgever. Wij verkennen samen met de opdrachtgever en de toekomstige gebruikers de opdracht. We verdiepen ons in het huidige gebruik maar onderzoeken ook de sluimerende wensen voor de toekomst van het gebouw of ruimte.
De gebruiker, de bestaande context en het functionele gebruik zijn de basis voor het ruimtelijk ontwerp en de uitwerking. De esthetiek van een ontwerp komt als vanzelfsprekend voort uit de gekozen functionele en ruimtelijke oplossingen.

Opdrachtgevers: Atlas Onderwijs Groep, Filmhuis Delft, Gemeente Den Haag, Huisartspraktijk de Kaap, Maerlant Lyceum, Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, OBS de Blijberg, Rijksgebouwendienst, Stichting SOFA, Stichting VO Haaglanden, Stadsdeel Amsterdam Zuidoost, Tandzorgpraktijk Mathenesse and diverse privé cliënten.  publicaties & awards (PDF) >
  gerealiseerde projecten (PDF) >
  CV Floor van Ditzhuyzen (PDF) >